Reportáž z Chtelnice




Vážené športové nadšenkyne a nadšenci, pohodlne sa usaďte pri svojich obrazovkách pretože práve začína reportáž z májového discgolfového turnaja priamo z Chtelnice.

Obec Chtelnica je lokalizovaná v malebnom predhorí Malých Karpát a jej dominantou je originálny barokový kaštieľ s priľahlým zámockým parkom, ako stvoreným na discgolf a veci s tým súvisiace. Už pred niekoľkými rokmi preskúmali túto oblasť priekopníci Mišo Kúdela a Adrik Čačala a vypracovali plán 12 jamkového nenáročného ihriska s miernymi prevýšeniami a celkovou dĺžkou zhruba 950m. Bukolickú atmosféru zámockého parku dotvára aj menšie jazierko, ktoré je obkolesené niekoľkými jamkami.

V uplynulú teplú májovú sobotu (20.5.2023) sa ihrisko z papiera prenieslo do reality, aj keď iba dočasnej. Po niekoľkých rokoch odkladania spôsobeného hlavne pandémiou sa v Chtelnici konečne uskutočnil prvý discgolfový turnaj. Organizačne ho pôvodne zastrešovali Fajo Feilhauer a Mišo Kúdela, ktorí sa z rôznych dôvodov (aj opäť kovidových) nemohli nakoniec turnaja zúčastniť osobne. Priamo na mieste tak dirigentskú taktovku pohot(d)ovo prebral Motúz Kment za výdatnej podpory domácich hráčov Mira, Mareka a Paťa, pre ktorých bol tento turnaj vôbec prvým herne aj organizačne.

Dni pred turnajom boli bohaté na zrážky, preto vznikla obava, nakoľko bude ihrisko vôbec hrateľné. Nakoniec však bolo počasie milosrdné, počas turnaja nepršalo a ihrisko stihlo aj trošku obschnúť. Park bol obstojne pokosený – tu patrí veľká vďaka obci Chtelnica za ústretovosť. Ohlásený pivný festival sa neuskotočnil, čo nám umožnilo rozložiť hlavný stan priamo v areáli kaštieľa.

A teraz už prikročme k samotnému dianiu na ihrisku:

V kategórii FPO bola situácia na špičke tabuľky pomerne ustálená, pretože skúsená reprezentantka Natália Nádaská si išla po výhru systémom štart-cieľ a viedla prakticky od prvých odohratých jamiek. Súboj o druhé a tretie miesto poskytol zaujímavú zápletku medzi Laďou Slezákovou a Dendžou Hanečkovou, ktoré mali ešte na konci druhého kola vyrovnané skóre. Tretie dejstvo však Dendži vyšlo menej a tak nakoniec pristála tretia za druhou Laďou, ktorá naopak zahrala svoje najlepšie kolo.

Medzi siedmimi mladými bol stav ešte napínavejší. Po solídnych prvých dvoch kolách viedol Adam Ágh tesne stíhaný Matejom Mikom a Mišom Boldišom. Posledný menovaný však v treťom kole prepol na raketový pohon a s pomocou skvelých šiestich birdie sa prepasíroval na čelo rebríčka. Adam trochu zaostal a tak mu patrí konečná tretia priečka za druhým Matejom.

Najvyrovnanejšia situácia však bola v kategórii MPO. Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že prvé kolo sa nieslo v znamení pomalšieho štartu papierovo najsilnejších reprezentantov, čo umožnilo útok niektorých nových mien na špicu hitparády. Ako príklady možno spomenúť Motúza Kmenta, ktorý sa udržal na vrchole signifikantnú časť prvého kola a hlavne Tomáša Pekaroviča, ktorý v druhom kole šetril hodmi, nazbieral úctyhodných 8 birdie a do tretieho kola vstupoval ako vedúci pelotónu. V treťom kole sa však reprezentanti Marko Čačala, Hugo Krička a Kajo Hrubják dostali na prevádzkovú teplotu a nazbierali každý po 7 birdie. Tým si zabezpečili pozíciu na stupňoch víťazov, pričom Kajovi sa to podarilo z druhého flightu. Po skončení tretieho kola nastala mierne kuriózna situácia, keď online scoring prisúdil všetkým trom hráčom úplne rovnaké skóre. Nakoniec o konečnom poradí musel rozhodnúť až closest-to-the-pin rozstrel na jamke č. 1, kde najbližšie ku košu umiestnil svoj disk Kajo, potom Marko a nakoniec Hugo a tým bolo konečné poradie rozhodnuté.

Turnaj plný zvratov mal ešte zaujímavú dohru. V druhom flighte totiž počas tretieho kola nastala situácia, kde sa dvaja hráči snažili naraz zadať skóre na livescoringu. To spôsobilo chybu v online zapisovaní skóre a Kajo spätnou analýzou prišiel na to, že v treťom kole zahral v skutočnosti o jeden hod viac. Tým sa presunul v celkovom hodnotení na tretie miesto, za druhého Huga a celkového víťaza Marka.

Jamky na ihrisku boli koncipované ako kratšie a jednoduchšie, t.j. vhodné hlavne pre začiatočníkov a rekreačných hráčov, čo dokazuje aj pomerne veľký počet ľudí (53%) s mínusovým skóre. Predpoklady na turnajové esá sa naplnili vrchovato, všetky tri padli v druhom kole. A nielen to, všetky padli v priebehu pár minút. Ostrostrelec Števo Pocoš rozvlnil retiazky priamo z odhodiska na jamke číslo 1. Podobne, Motúz Kment a Miňo Kouba zaskórovali na jamke číslo 10, pričom Motúz aj Miňo si tak zaknihovali prvé turnajové eso.

Aj keď oficiálne kategória MP40 nebola otvorená, postarší (ale zachovalí) páni sa predsalen dočkali zaslúženého uznania. Tekuté ceny, ktoré venoval Jaro Ágh, si odniesli traja najlepší: tretí Adrik Čačala, druhý Paľo Urban a víťazný už spomínaný Tomáš Pekarovič.

Všetkým víťazom jednotlivých kategórii srdečne gratulujeme a veľmi nás teší hojná účasť nových aj staronových tvárí. Na záver sa patrí poďakovať celému realizačnému tímu v zložení Fajo Feilhauer, Mišo Kúdela a Motúz Kment. K zdarnému priebehu turnaja výraznou mierou prispeli miestni Miro Bašňák, Paťo Piačka a Marek Skýpala. Okrem nich sa na príprave ihriska podieľali Galina, Miňo, Ondrej Macháč, Hugo, Matej a Kamil Mikovci. Taktiež veľmi oceňujeme prístup obce Chtelnica, ktorá nám umožnila turnaj v parku realizovať, zabezpečila kosenie a poskytla hodnotné ceny pre víťazov jednotlivých kategórii.

Úplným záverom možno len konštatovať, že tento turnaj ukázal, že Chtelnický zámocký park a discgolf idú dokopy. Pevné ihrisko v neďalekej budúcnosti by preto bolo pomyselnou čerešničkou na torte.